28. juni 2019 / Søren Vadstrup
I dagene 24.-27. september medvirker jeg i et 4-dages kursus i Grønland, i byen Sisimiut, om bygningsbevaring og restaurering af gamle bygninger i Grønland. Det sker i samarbejde med KTI, Tech College Greenland, Grønlands Nationalmuseum og Arkiv og Center for Bygningsbevaring i Raadvad
se kursusprogrammet her
og link til Tech College Greenland her
Kurset retter sig mod arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører og håndværkere, der arbejder i kommunale eller statslige forvaltninger eller er beskæftiget på tegnestuer, der arbejder med restaurering og istandsættelse af fredede– og bevaringsværdige bygninger på Grønland.
Det er målet, at kursisterne skal tilegne sig faglig viden, om de muligheder og udfordringer, der knytter sig til istandsættelse, renovering, restaurering og ombygning af fredede og bevaringsvær-dige bygninger.
Kursusdagene er sammensat, så man starter på dag 1 med et kort historisk rids af den grønlandske bygningskultur og dens udfordringer i dag. Hvordan er Grønlands fredede bygninger beskyttet, hvad er det værd at værne om og hvor-for? Senere på dagen en teori med ny viden om traditionelle materialer og metoder.
Dag 2—3 og 4 starter også med teori om traditionelle materialer og metoder eller med energioptimering om formiddagen, men fortsætter med praktik på værkstedet eller en bygning efter fro-kost og resten af eftermiddagen.
Kursusdagene er komprimerede, men der åbnes mulighed for, at snuse lidt til hver teknik på værkstedet, og se eksempler på udførelse på en af museets bygninger.
Billedet forestiller ‘Den Blå kirke’ i Sisimiut, som jeg restaurerede for et par år siden sammen med Center for Bygningsbevaring i Raadvad
Læs også om min forskning gennem mange år i Grønlands bygnings- og bebyggelseskultur