Hvis du ejer eller er beboer i et ældre byhus, så skal du passe godt på det. Først og fremmest fordi dit hus er noget helt særligt og enestående, historisk, byggeteknisk og arkitektonisk – men dernæst fordi ældre bygninger, opført før 1960, i modsætning til de fleste andre forbrugsgoder, vi omgiver os med, biler, møbler, tøj, telefoner, computere, sågar udsmykning, til stadighed kan repareres, restaureres og ombygges, så de fortsætter med, eller vende tilbage til, at være helt moderne og utroligt attraktive boliger, både i vores levetid ud, og også langt længere end den. Vores børn, børnebørn eller oldebørn kan fortsætte med deres smag. Byhusene skal nok holde til det.
Det er det samme med de ældre byer, der er dannet af bygninbger, opført før 1960. Deres ofte smalle, krogede og stigende og faldende gader egner sig bedst til at gå og cykle i. De har blandede boliger m.h.t. ejerformer, boligstørrelser og –typer, med en bevidst social spredning. De ældre byhuse har en maksimal højde på 5 etagers, hvilket giver god kontakt mellem beboerne og livet mellem husene. De gamle byer integrerer boliger, småerhverv og butikker og har, måske snarere havde, kort og sikker vej til skoler og institutioner.
Forskning og ny viden
- Nyt syn på de danske arkitekturstilarter
- Byhuset og byboligen
- Nænsom istandsættelse af byhuse
- Farvesætning af byhusenes facader
- De klassiske pigmenter til facadefarver
- Den bæredygtige by
- Byernes industriområder
Publikationer
- Denne forskning er afrapporteret i bogen
BYHUSET – historie bevaring istandsættelse, der udkom på forlaget Lindhardt & Ringhof i 2014 - 10 år før, i 2004, udkom min bog
HUSE MED SJÆL – om nænsom istandsættelse og bevaringsmæssig forbedring.
Denne bliver nu genoptrykt og genudgivet i 2019.
Vejledninger
- Den bæredygtige by
- Det bæredygtige byhus
- Den bæredygtige husejer/beboer
Aktiviteter
- Foredrag i Køge om bybindingsværk
Stilhistorie
- Magasinet EUROMAN skriver om byhusenes stilhistorie, på baggrund af bogen ‘BYHUSET’ af Søren Vadstrup.