Bygninger af træ er bæredygtige og klimavenlige, fordi træet ’låser’ CO2, i hele bygningens levetid. Og vi har faktisk træhuse i Danmark, der foreløbigt har holdt uden nævneværdig udskiftning af træmaterialerne i 350 år.
Men de nye træhuse, der bygges i Danmark og Norden i dag, er til gengæld ikke særligt bæredygtige af tre grunde:
- De holder maksimalt i 50-80 år,
– Fordi de benytter træ med en vilkårlig kvalitet, opskæring og placering af marven.
– Fordi de er samlet med jernbeslag, fastgjort i konstruktionen med søm, skruer og bolte.
- Træet er kunstigt tørret og/eller transporteret til Danmark, langvejs fra.
– Eller det er imprægneret med giftstoffer.
- Træet er malet med plastikmaling – eller det står ubehandlet.
– Begge dele fremmer træets forrådnelse og forkorter bygningens levetid.
Efter de 50-80 års levetid udleder det kasserede træ en masse CO2 gennem forrådnelse eller afbrænding. Det giftimprægnerede træ forurener naturen. Nye bæredygtige huse af træ er i dag ydermere fyldt med en række ikke-bæredygtige elementer, p.g.a. disses begrænsede holdbarhed: Limtræ, mineraluld, plastikmembraner, gummifugemasser, termoruder/energiruder m.v.
For at påvise, at det er muligt at bygge huse af træ med en meget lang levetid, f.eks. 200 år, opfører elever fra Københavns Tekniske Skole fra den 26. april til den 16. maj en bygning, der materialemæssigt og konstruktivt har forbillede i et træhus helt af træ, der foreløbigt har stået i 350 år.
Læs den uddybende artikel her
samt den fulde projektbeskrivelse her
Billedet: Demonstration af plastikdampspærrer i et træhus, papmachetræ samlet med sømbeslag, på en byggeudstilling om bæredygtigt byggeri i BellaCenteret i 2013. Hvem regner man med, vil bo i en plastikpose som denne?