Søren Vadstrup er uddannet restaureringsarkitekt på Kunstakademiets Arkitektskoles afdeling for Bygningsrestaurering i 1976. Søren Vadstrup har arbejdet mange år på restaureringstegnestuer i Danmark, er tidligere centerleder for Raadvad-Centeret og forskningslektor i ’Historisk byggeteknik og Materialelære’ på Kunstakademiets Arkitektskole, i dag Det Kongelige Akademi.
Søren Vadstrup er forfatter og illustrator til en række bøger om vedligeholdelse og istandsættelse af ældre bygninger. Se oversigt.
Forskning
- Forskningsprojekter om bygningsrestaurering og energiforbedring af ældre bygninger med klassiske byggematerialer og håndværksmetoder.
Emner: Historisk byggeteknik og materialer, Restaurering og energiforbedring af vinduer, Restaurering af murværk og facader, Restaurering af facadedekorationer af natursten og kunststen, Restaurering af smedejern og støbejern, Maling med klassiske malingstyper, Restaurering af bindingsværk. Energiforbedring af vinduer. Energiforbedring med naturlige materialer: kork, papir- og cellulosefibre.
Aktuelt: Forskningsprojekt om Lerjord som historisk byggemateriale. Herunder fuld-skala forsøg bindingsværkshuse med lertavl.
Aktuelt: Forskningsprojekt om nye bæredygtige træhuse – helt af TRÆ. Herunder fuld-skala-forsøg med nye bindingsværkshuse, samlet med ‘østdanske’ bladsamlinger, skramninger og kløer. - Forskningsprojekt om analyse og værdisætning af bygninger, bebyggelser, byer og byrum.
Aktuelt: Forskningsprojekt om 20 danske bygnings- og kulturmiljøer, forskningsprojekt om landsbyernes bevaring og udvikling, forskningsprojekt om bygningskulturens immaterielle kulturarv. Læs mere her. - Forskningsprojekt om ’Bæredygtighed og cirkulær økonomi for bygninger og byggeri med vedvarende holdbarhed’
Aktuelt: Forskningsprojekt om ’Vedvarende holdbarhed’. - Forskningsprojekter om Nordatlantens Bygningskultur i 1000 år – i Island, Færøerne og Grønland. Endvidere om Grønlands bygnings- og bebyggelseshistorie.
Aktuelt: Publikation om Nordatlantens Bygningskultur i 1000 år – i Island, Færøerne og Grønland. Skal udkomme i foråret 2025. - Forskningsprojekter om vikingetidens og middelalderens træteknologi, skibsbygning og skibsbygningsværktøj, husbygning og tømrerværktøj.
Herunder bygning af fuldskala kopier af vikingeskibe med autentiske værktøjer og arbejdsmetoder – bl.a. vikingeskibskopierne Særimmer og Imme Skinfaxe i Frederiksværk, og Roar Ege og Helge Ask på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Resultaterne fra arbejdet med disse emner er formidlet gennem en lang række bøger, artikler og internet-materialer samt endvidere formidlet gennem foredrag, undervisning og udstillinger.
Se
BØGER af Søren Vadstrup (pdf)
FAGLIGE ARTIKLER af Søren Vadstrup (pdf)
FAGLIGE RAPPORTER af Søren Vadstrup (pdf)
Ansættelser
1973-1987: Ansat på Karsten Rønnow’s Tegnestue i København
1976-1995: Konsulent for Nationalmuseets Grønlandssekretariat og Grønlands Hjemmestyre bl.a. med opgave at opmåle og udforske Grønlands bygnings- og bebyggelseshistorie fra 1728-1960.
1987–1989: Ansat som arkitekt i Miljøministeriet, Planstyrelsens Bygningsrestaureringskontor.
1989–2003: Ansat som arkitekt og centerleder i Raadvad, Nordisk Center til bevarelse af håndværk.
2003–2006: Selvstændig rådgivnings- og formidlingsvirksomhed. Skrev herunder bogen ’Huse med sjæl’ (Gyldendal 2004).
2006 – 2011: Ansat som arkitekt og medstifter af Center for Bygningsbevaring i Raadvad.
2009 – 2024: Ansat som forskningslektor på Kunstakademiets Arkitektskole, Kandidatprogram i Kultursarv, Transformation og Restaurering.
2024: Selvstændig restaureringsarkitekt, forsker og underviser
Faglige bestyrelser, faglige netværk m.m.
Medstifter af og bestyrelsesmedlem i ’Byens Netværk’ 1999 – 2009 (www.byensnetvaerk.dk).
Medstifter af og formand for Nordisk Forum for Bygningskalk 2000 – 2012 (www.kalkforum.org).
Næstformand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur 2006 – 2012 (www.byogland.dk).
Medlem af Fredningsudvalget 2006 – 2020.
Medlem af Kulturministeriets Udvalg for Bygningsbevaring 2008-10.
Medstifter af og bestyrelsesmedlem i Netværket ’Den nordiske Trebyen’ (www.nordisktreby.org).
Medstifter af ’Netværk for bindingsværk’ og ’Bindingsværkshåndværker-efteruddannelsen’ (www.netvaerkforbindingsvaerk.dk).
Medlem af nationalkomiteen for ICOMOS Danmark (www.icomos.dk)
Medlem af ICOMOS Scientific Committee for Vernacular Architecture (ICOMOS-CIAV).
Legater, priser m.v.
K.A.Larssens Legat (1979), Gottfred Eickhoffs Legat 1992, Bestsellerprisen (2004), Statens Kunstfond (2004), Europa Nostra Prisen (2014).
Se endvidere Kraks Blå Bog 1999 ff