Kalksæbe-behandling kan benyttes til ’ludbehandling’ af nye eller eksisterende trægulve, som beskrevet i mit ’Informationsblad’ her på sitet om ’Trægulve’. Jeg har efterhånden behandlet adskillige gulve med denne metode, hvor resultatet er blevet yderst smukt og holdbart.
Efter et besøg fra nogle japanske forskere fra Kyoto i marts 2019, der bl.a. arbejder med overfladebehandling af de berømte Shinta templer i Kyoto, som brændes af og nybygges hvert 20. år, lærte jeg om en japansk ’kalksæbe-behandling af træ, kaldt ’ARAI’, der benyttes udendørs og bl.a. kan holde algevækst nede. Se: https://www.bevardithus.dk/saebeskuring-af-trae/.
Jeg har herefter afprøvet ’min’ blanding, som var den japanerne var rejst til Danmark for at lære om, idet deres egen opskrift var forsvundet eller forvansket. Det er afprøvet flere gange udendørs, fra april 2019 til i dag – med ret gode resultater, efter den korte erfaringstid taget i betragtning.
Og da jeg i sommeren 2020 var med til at bygge en ’fiskehytte’ af træ ved Gram å, sammen med 22 arkitekt-studerende og med træ fra firmaet Dinesen – se: https://www.bevardithus.dk/kadk-sommerskole-2020-hos-dinesen-i-jels/ – fik jeg lyst til at eksperimentere med at farve denne udvendige, hvide, overfladebehandling med oxidsort pigment, hvorved den bliver grå. Tiden vil vise, hvordan dette virker og holder.
Læs en FORELØBIG beskrivelse med opskrift på dette:
Udvendig kalksæbe-behandling og kalksæbe-farver