Mange ejere af ældre bindingsværkshuse – eller træbeklædte bindingsværkshuse, synes at det er meget dyrt og besværligt at vedligeholde disse. Der skal males og skrabes, spækkes og plettes i eet væk – hvert år, år efter år. Men nu viser nyere forskning på Kunstakademiets Arkitektskole, at dette skyldes, at den vedligeholdelse, mange foretager på disse, sker med forkerte materialer, typisk plastikmaling og cement, og at denne, rent ud sagt, ’uvidenhed’, er en større ’trussel’ mod vores bindingsværksbygninger, og vores bygningskultur, end nedbrydningen fra regn og fugt, frost og tø.
Disse tekniske og vidensmæssige problemer med vedligeholdelsen af ældre bygninger, er opstået i den danske byggebranche de sidste 40-50 år. Det kan vi se i dag, efter netop disse 40-50 års ulykker og ødelæggelser på vores bygningskultur – især af de relativt skrøbelige bindingsværksbygninger fra 1600, 1700 og 1800-tallet.
Ny viden om diffusionsåbne og kapillæråbne malematerialer
Det, som forskningen har fundet ud af er, at ’diffusionsåbenhed’ er en katastrofalt dårlig egenskab for en overfladebehandling på specielt ældre bygninger, når disse skal vedligeholdes i dag. Bygninger, der er opført før ca. 1960 består af materialer fra yderst til inderst, der er, eller med alderen og tiden er blevet, porøse. Derfor skal man i stedet for en ’diffusionsåben’ overfladebehandling benytte en, der selv er porøs. Vi har et andet ord for denne egenskab, nemlig kapillaråben.
Her ligger ’humlen’ i al vedligeholdelse af udvendigt træ. Med plastikmaling skaber man sig større og større problemer, år efter år, og vi ser meget tit at træet begynder at rådne, inde under plastikmalingen, efter ganske få år, fordi træet her er konstant opfugtet. Det kan selv spejl- og marvskåret 100% kernetræ i vinduer ikke engang klare.
Hvis man resolut renser plastikmalingen af og ’går over’ til de kapillaråbne materialer, skal man vedligeholde med langt længere intervaller, vedligeholdelsen ’forværrer’ ikke træets tilstand og vedligeholdelsen kræver også langt mindre arbejde – og økonomi – fordi man skal skrabe og spække overfladerne langt mindre, idet malingen stort set ikke skaller af, hvis påførelsen udføres korrekt.
Det har jeg skrevet et papir om i december 2021: Vedligeholdelse af udvendigt træ
Læs det, køb de rigtige materialer, og spar en masse tid, penge og ærgrelser når du skal passe og vedligeholde ældre huse.
Jeg har samtidigt vedhæftet en liste med ‘Ordforklaringer – for maling og farver’, der også repræsenterer ny viden for de fleste.